Veelgestelde vragen

We hebben een aantal veelgestelde vragen op diverse fora verzameld en hieronder tot een lijst van veelgestelde vragen + antwoorden verwerkt.

Moet ik asbest saneren en hoe gaat dat?
Wil je asbest saneren omdat je een vermoeden hebt dat het in je woning of pand van voor 1994 zit? Dan is de eerste stap altijd een asbestinventarisatie. Op deze manier kun je namelijk achterhalen of het 1) aanwezig is in jouw bouwwerk, 2) waar het zich precies bevind en 3) of het een gevaar is voor de mensen. Meer over inventariseren.

Moet ik asbest altijd verwijderen?
In sommige gevallen is dit niet nodig omdat het in zijn huidige vorm geen gevaar voor de omgeving zorgt. Denk hierbij aan hechtgebonden asbest. Bekijk hier meer over asbest verwijderen en zelf verwijderen.

Mag ik ook zelf gaan saneren?
Dat is mogelijk onder bepaalde voorwaarden, zoals dat het om minder dan 35 m2 aan oppervlak moet gaan.

Waar kan ik asbestafval inleveren?
Je kunt het afval inleveren bij een milieustraat van jouw gemeente. Dit is gratis, maar let er wel op dat je het aangeboden materiaal goed verpakt en op die manier inlevert.

Moet ik een melding doen?
Ja, dat is verplicht. Het beste kun je even op de website van je gemeente kijken naar de exacte procedure. Per gemeente kan dit verschillen namelijk.

Wie moet opdraaien voor de kosten van sanering?
Dat is altijd de eigenaar van het pand. Dus als je een woning huurt dan hoef je niet op te draaien voor de kosten. Ben je wel eigenaar? Kijk dan op deze pagina voor een indicatie van de prijzen.

Komt de overheid mij tegemoet voor de kosten?
Van tijd tot tijd biedt de overheid subsidies aan en kunnen zij je tegemoet komen in de kosten. Zie pagina subsidie asbest.

Prijzen weten?

Het is verstandig om eerst de prijzen van asbestbedrijven te vergelijken voordat je aan de slag gaat. Wij kunnen je vrijblijvend in contact brengen met asbestbedrijven in jouw regio.